Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η αλήθεια δεν είναι διανοητική κατάκτηση...

Ένα από τα προβλήματα που έχουμε εμείς οι ψυχολόγοι, και οι διανοούμενοι άνθρωποι εν γένει, είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στο ότι η ενδελεχής γνώση της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και σχολαστικής-"πανεπιστημιακής" θεολογίας, και η απόκτησή τους μπορεί να συμβάλει ένα λιθαράκι στην εμπειρική βίωση της αλήθειας. 

Αυτό είναι απόλυτα αναληθές. 

Η αλήθεια είναι μια υπαρξιακή κατάκτηση και μας δίνεται δωρεάν, μυστηριακά, χωρίς καμία δική μας συνυπευθυνότητα, πέρα από την καθαρή διάθεσή της ψυχής και την ανοιχτότητά της σε αυτήν. 

Εύχομαι ολόψυχα σε σας προσωπικά, και σε μένα, την ψυχική και διανοητική ενέργεια που αφιερώνουμε σε διανοητικές συζητήσεις, εγκάρδια να την προσφέρουμε στην παραίτησή μας από την επίπονη προσπάθεια κατάκτησής της αλήθειας και στην κατάληψή μας απ' αυτήν. 

Όταν και στον βαθμό που καταληφθούμε από την αλήθεια, αυτή θα μας ελευθερώσει. Τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης μέσω γνωστικών επιχειρημάτων, αφού η ψυχή θα θεάται τον έσω κι έξω κόσμο υπό το ίδιος Φως... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου